Zpět
4
.
9
.
2023
Legal flash

Česká republika směřuje k novému způsobu zdanění nadnárodních firem

Nový zákon o dorovnávací dani, který získal podporu Sněmovny, by mohl umožnit zdanění zisků velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale aktivně působí i na českém trhu.

Podle plánu by nová daňová úprava zasáhla společnosti s konsolidovanými výnosy přesahujícími 18 miliard korun ve dvou z posledních čtyř let. Kromě toho, pokud by efektivní zdanění těchto společností v Česku nepřesáhla 15 %, budou povinny platit dorovnávací daň, která zajistí minimální 15% zdanění. Současně vláda zvažuje zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19 % na 21 % v rámci konsolidačního balíčku.

Zákon má reagovat na evropskou směrnici, která se snaží zabránit soutěži mezi státy v oblasti zdanění a nastavit minimální daňovou sazbu pro podniky. Ministerstvo financí odhaduje, že tento krok by mohl přinést státnímu rozpočtu až šest miliard korun ročně, pokud by zůstala současná sazba daně.

Navzdory těmto změnám se očekává, že nový zákon by mohl mít spíše preventivní charakter, neboť by mohl vést společnosti k minimalizaci agresivního využívání daňových úlev a přesouvání zisků do jiných zemí. Zavedení dorovnávací daně se tak jeví jako krok směrem k vyváženějšímu zdanění velkých společností na českém trhu.

Zákon má nabýt účinnosti k poslednímu dni letošního roku, pakliže projde schválením.

Autor: Lukáš Tománek

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz