Zpět
19
.
4
.
2024
Info

Studentské okénko

Na konci roku 2023 rozhodoval Městský soud v Praze v jednom z prvních českých sporů o autorská práva k dílu vyprodukovanému použitím umělé inteligence. Žalobce se domáhal určení autorství k obrázku, který byl vytvořen umělou inteligencí DALLE na základě zadání: „vytvoř vizuální zobrazení dvou stran, které podepisují obchodní smlouvu ve formálním prostředí, například v konferenční místnosti nebo v kanceláři advokátní kanceláře v Praze. Ukaž pouze ruce.“ Zároveň uplatnil také zdržovací a odstraňovací nárok, neboť žalovaný grafiku bez jeho souhlasu uveřejnil na svých webových stránkách. Mimo samotný obrázek a obsah zadání ale žalobce neměl k dispozici žádné další důkazy týkající se jeho autorství.

Soud po vyhodnocení všech důkazů předložených žalobcem dospěl k závěru, že v řízení nebylo prokázáno, že umělá inteligence vytvořila předmětný obrázek na základě zadání uvedeného žalobcem. Žalobce tak neunesl své důkazní břemeno týkající se autorství “promptu” ani tvrzení, že právě na základě jeho zadání došlo k vytvoření daného obrázku. Pokud jde o shora uvedené zadání, které mělo sloužit jako podklad pro následný obrázek vytvořený umělou inteligencí, lze spíše hovořit o námětu díla nebo myšlence, avšak samy o sobě tyto prvky nespadají do definice autorského díla podle ustanovení § 2 odst. 6 zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském (Autorský zákon).

Soud dále zdůraznil, že obrázek vytvořený umělou inteligencí nedosahuje kritérií pro autorské dílo podle ustanovení § 2 Autorského zákona. Tento závěr vychází z faktu, že nejde o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti fyzické osoby – autora. Umělá inteligence sama o sobě nemůže být autorem s ohledem na nesplnění podmínek ustanovení § 5 Autorského zákona, kdy autorem může být pouze fyzická osoba, kterou umělá inteligence samozřejmě není.

Přestože je odůvodnění rozhodnutí velmi strohé a není vyloučené, že v něm uvedené závěry budou překonány, představuje důležitý milník. Jedná se totiž o jeden z prvních pohledů na autorské právo v souvislosti s umělou inteligencí v České republice, zabývá se problematikou, která byla doposud předmětem pouze akademických diskusí, a poskytuje vzor pro budoucí právní postupy v oblasti AI.

Autorka: Klára Skřipská

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz