Zpět
28
.
3
.
2024
Legal flash

EU posiluje ochranu online prostoru proti nevhodnému chování a zneužívání svobody projevu

Odstranění nezákonných příspěvků na sociálních sítích je jednodušší, než jste si možná mysleli. Nové evropské nařízení o digitálních službách (DSA) je plně účinné od 17. února 2024 a přináší sociálním sítím řadu nových pravidel pro přijímání a řešení oznámení o nezákonném uživatelském obsahu. Opakovaným porušitelům tak sítě mohou dočasně pozastavit účet, ale ani stálí kverulanti nejsou bez sankce– přijímání jejich oznámení může být rovněž dočasně přerušeno.

A kolik například pomluv sociální sítě takto zachytí? Za období od 25. dubna 2023 do 30. září 2023 Facebook přijal 69 984 oznámení o pomlouvačných příspěvcích, z nichž bylo odstraněno 10 368. Toto vše, včetně průměrné doby vyřízení oznámení (u Facebooku to bylo v průměru do 28 hodin), jsou veřejně dostupné statistiky obsažené v pravidelných Transparency reportech každé sociální sítě.

A protože transparentnost je klíčová, reporty jsou podle DSA zveřejňované každých 6 měsíců. Evropská komise navíc spravuje veřejnou databázi na svých stránkách https://transparency.dsa.ec.europa.eu, která denně nabízí aktualizované informace o přijatých oznámeních o nezákonném obsahu.

Autorka: Hana Císlerová

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz