Zpět
16
.
9
.
2022
Legal flash

Kupujete traktor (či auto) z druhé ruky?

Pak neberte na lehkou váhu případné nesrovnalosti v údaji o vlastnickém právu v technickém průkazu. Občanský zákoník sice chrání kupujícího a vlastnické právo mu přizná, i kdyby prodávající ve skutečnosti vlastníkem nebyl. K tomu však musí být splněny zákonné podmínky (viz § 1109 a násl. občanského zákoníku) a tou nejdůležitější je dobrá víra kupujícího.

U Nejvyššího soudu nedávno nepochodila společnost, která koupila traktor od zemědělské firmy, přestože firma přiznala (a v kupní smlouvě výslovně prohlásila), že je vlastníkem traktoru, ale v registru silničních vozidel doposud nebyla „zapsána“ jako současný vlastník. Po čase se ozval předchozí vlastník a tvrdil, že traktor kdysi prodal, ale dosud nedostal zaplaceno, od kupní smlouvy odstoupil a je tedy vlastníkem traktoru on.

Podle Nejvyššího soudu může být vlastníkem vozidla i osoba, která není v technickém průkazu (či registru silničních vozidel) uvedena. Pokud je si však kupující takové nesrovnalosti vědom, mělo by to v něm vzbudit pochybnosti. Spolehne-li se přesto v takové situaci na pouhé prohlášení prodávajícího o vlastnickém právu, v dobré víře nebude a vlastníkem se nakonec nestane.

(Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 26. července 2022, sp. zn. 23 Cdo 1837/2022)

Autor: Tomáš Král

Nejnovější

KONTAKTY

+420 226 227 611
recepce@jsk.cz